Tusen trädgårdar 2018

Arrangemanget Tusen Trädgårdar går av stapeln 1 juli 2018 kl.10-17, runt om i hela landet.

Kort om arrangemanget:
Tusen trädgårdar, som vartannat år engagerar trädgårdsentusiaster i hela landet, arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet i samarbete med närmare tusen trädgårdsägare. Alla som har privata trädgårdar och alla offentliga trädgårdar: stadsparker, friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, kyrkogårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, koloniträdgårdar, stadsodlingar, skolträdgårdar, trädgårdar vid hembygds- och bygdegårdar – alla är välkomna att delta! De flesta av trädgårdarna är privata och bjuder in allmänheten att få ta del av trädgårdar som inte alltid är öppna för visning.

Riksförbundet Svensk Trädgårds ambition för 2018:
Vi utgör tillsammans en stor del av trädgårdssverige och för oss känns det viktigt att visa på den trädgårdsskatt som finns lokalt och samtidigt lyfta våra föreningars fantastiska arbete och engagemang. Detta arrangemang är möjligt att lägga in som öppen aktivitet i 2018 års program och vi uppmanar alla föreningar att lägga in denna dag i sitt program och peppa sina medlemmar att visa sin trädgård den 1 juli. Sedan starten 2010 har arrangemanget hållits vartannat år och växt för varje tillfäller. År 2016 var det över 800 trädgårdar(med koloniträdgårdarna närmare 1000) i hela landet som höll öppet. Det ökande intresse för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna resulterade 2016 i en vallfärd med över 100 000 trädgårdsintresserade runt om i landet. Vi ser även att våra nordiska länder har inspirerats och följt efter med egna
arrangemang i sina länder. Roligt tycker vi!

2018 vill vi bli fler. Tanken är att få fler att öppna upp sin trädgård och finna odlingsglädjen i härliga trädgårdsmöten. Ett fantastiskt tillfälle att få inspiration och dela sin kunskap och nyfikenhet med andra, vilket gäller för såväl besökare som trädgårdsägare. Det kostar ingenting att vara med och vi ställer inga andra krav på trädgårdsägaren än att de ska tycka det är roligt att visa sin trädgård denna dag och tid.
Vi hjälper gärna till. Studiefrämjandet kan bistå med studiecirklar inför Tusen Trädgårdar, lokal marknadsföring, försäkring och handfasta tips. Vi vet att flera föreningar har valt att arrangera en studiecirkel under året för att peppa, inspirera och jobba gemensamt kring dagen och den lokala marknadsföringen. Riksförbundet Svensk Trädgård tillhandahåller trädgårdsrådgivning och en bred kunskapsbank på www.tradgard.org.

Ni finner inspiration, information och material så som exempelvis foldern på hemsida och i Tusen Trädgårdars egen Facebookgrupp. Trädgårdarna hittar ni på Trädgårdsrikets hemsida, www.tradgardsriket.se. Ännu är inte fliken för att anmäla sig till dagen öppen men man kan registrera sin trädgård på Trädgårdsriket redan nu – om den inte redan finns med – och fylla i Tusen Trädgårdar 2018 när anmälan är öppen. För mer uppdaterad information framöver. Se vår hemsidawww.tradgard.org/tusen.

Information att tillgå finns på:
www.tradgard.org/tusen
www.facebook.com/groups/tusentradgardar
Vi använder #tusenträdgårdar i sociala medier
Ladda ner folderna här, www.tradgard.org/Bilder/Folder_till_Tusentradgardar_2018.pdf
Önskar ni få foldern skickad till er i pappersformat så har vi tryckta exemplar som vi gärna skickar ut. Meddela oss genom Medlemsservice påmedlemsservice@tradgard.org om ni önskar beställa dessa, förening och antal.