Skogsträdgårdsodling, 8 november 2023

Margaretha Stuguland, en av drivkrafterna bakom Rågdalens skogsträdgård, berättade för oss om vad en skogsträdgård är och vilken nytta den gör.

Rågdalens skogsträdgård/ permakulturodling ligger strax söder om Rågsved, bara ett par minuter från höghusen och tunnelbanan. Rågdalen är en ”busodlad park på kommunens mark” .

Vi fick tips och förslag på lämpliga växter och vad man bör tänka på om man vill komma igång med en skogsträdgårdsodling.

Här kommer länken till Rågdalens Facebooksida:

https://www.facebook.com/ragdalensskogstradgard2021/videos

Under kvällen fick Margaretha en fråga som hon har skickat svaret på i efterhand eftersom hon för tillfället inte hade svaret på frågan.

Fråga: Var bor och verkar Martin Crawford som skrivit boken ”Creating a Forest garden”?

Svar: Han bor i byn Totnes – Sustainable cities.

Margaretha har gjort en sammanfattning med matnyttigheter från Martin Crawfords bok som kommer här:

För att anlägga ny odlingsbädd med presenning (köp ej Biltemas eller motsvarande, de flisar upp sig) och perenner, har man det rätta tillvägagångssättet i slutet av hans bok.

Kan rekommendera boken även för växttips. Tänk på att engelska zoner är i stort sett spegelvända mot våra Svenska zoner. Dock finns en bra hemsida också för att odla perenner, föreningsdriven; pfaf.org – latinskt namn behövs, sen söker man på användningsområden. Alternativt söker man på växtplats och finner passande växter. Mycket användbar.

Fråga om täckodling, sniglar samlas men odlar man ätbara perenner och låter de bli nåt år gamla i kruka först, så klarar de flesta ett angrepp. Vi odlar bara perenner, sår sällan, så vi får inga större problem. Annuell sådd eller vanlig sådd blir det ju svårare med. Skulle rekommendera Lena Israelssons hemsida eller böcker? Hon har garanterat tips – för frågan har kommit upp på Nordiska Trädgårdar flera gånger när hon föreläst.

De flesta som odlar ettårigt har andra metoder, såsom drippers/droppbevattning, svar,t plast tillfälligt mot ogräs. Det är en konst att inte begränsa vattentillgången för plantan, samtidigt som man vill skydda jorden mot micro-erosion och UV-ljus som dödar insekter.