Så kan du få fler fåglar att trivas i din trädgård 19 november 2017

Eva Stenvång Lindqvist berättade medryckande om hur vi kan få fåglar att trivas i våra trädgårdar. Som tack för det vi gör för de små vännerna får vi hjälper av dem genom att de ätar bladlöss och andra oönskade insekter. Man kan även säga att fåglar är vinterns blommor som ger liv och färg när växtligheten är vissen och tråkig.

Dricksvatten behövs året om. Ett tips för att inte fågelbadet ska frysa är att hälla i ljummet vatten på morgonen i skålen. Vid sträng kyla kan man kanske ordna med ett värmeljus under. Lägger man en liten pinne i vattenskålen fryser den inte lika snabbt.

Olika fågelfrön, nötter och talgbollar är bra mat men vissa arter föredrar insekter eller frukt och håller sig på marken.

Ett sandbad är mycket uppskattat liksom perenner som har fröställningar, så städa inte bort dem på hösten, de blir finfin fågelmat under vintern.

Vi fick även höra att holkar inte alls behöver sitta högt och det var skönt att få reda på. Och att holkarna även kan fungera som värmestugor på vintern.

Tips för holkuppsättning:

  • Sätt holkarna skyddat från katter. Det är till exempel inte bra att ha en gren precis under holken som katten kan sitta på på jakt efter ungarna.
  • Se till att hålet har en metallkant runt som skydd så inte någon inkräktare kan göra hålet större och kunna ta sig in.
  • Städa holken inför är varje vårsäsong så att inte botten i holken kommer längre och längre upp för då blir fåglarna lättare att nå för inkräktarna.

Mer information om vad du kan göra för våra flygande vänner finns i de två böckerna som Eva är medförfattare till:

  • Fåglarnas trädgård
  • Börja skåda fåglar

Stockholms Ornitologiska Förenings hemsida är också fylld med nyttig information, www.stof.nu

Vid pennan: Ingela Heurgren