Färska tomater hela året, 28 september 2022

Visste ni att tomatfrön håller i 10 år? Och att sorterna vi kan odla är nästan oändliga. Jasmine Waara, även kallad Trädgårdstrollet på sin hemsida, invigde oss i tomatodlandets alla konster.

Själv odlar hon inte i växthus utan mot en varm vägg, i pallkragar och på friland.
Tips är att kolla utvecklingstiden, hinner tomaten mogna innan hösten kommer? Olika långa utvecklingstider är ju bra för att få en så lång skörd som möjligt. Här finns mycket att välja på bland sorterna dvärgbusk-, busk- och högväxande tomater.

En bra strategi vid sådd är att börja tidigt med dvärgbusktomater som Jasmine sår redan i januari vilket ger tidig skörd, sedan följer busktomaterna i februari och i mars sätter hon de högväxande. Sätter man de högväxande för tidigt blir de allt för gängliga innan de kan placeras ut. Busktomaterna kan man så igen efter några månader för att ge ännu en skörd, fast senare.

Jasmine sätter sju olika kategorier av tomater:

De som har kort utvecklingstid och kommer tidigt
De som ger kvantitet
Några ”för säkerhets skull”, enkla att odla som alltid kommer, ifall något skulle gå fel.
Gormet, de extra goda
De extra söta
Någon ny sort
De som kan långlagras

Vintertomaterna kan lagras i flera månader. De stora tomaterna lagras t ex i en äggkartong och de mindre hängande i avbladade klasar. 50-70 procent av tomaterna i klasen bör vara mogna. Viktigt är att det är luftigt runt tomaterna men det behöver inte vara ljust, jämn temperatur och inte för varmt är viktigt, hellre svalt än rumstemperatur.

När kvällen av slut av vi fullproppade av tomatkunskaper som vi förhoppningsvis kommer ihåg när det är dags att sätta igång nästa år. Om inte, finns Jasmines hemsida att studera och där hittar du också hennes pod.

https://www.tradgardstrollet.se/

Vid pennan Ingela