Rundvandring i trädgården, Engsholms slott, 2 juni

Vilken härlig utflykt vi gjorde till Engsholms slott på Mörkö denna strålande försommardag den andra dagen i juni. I slottsparken möttes vi av slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester. Honom har vi varit nyfikna på sen han gav ut sin bok ”Stockholms gröna rum” för några år sedan och då upptäckte vi också hans härliga blogg. Och där står faktiskt om vårt besök med färska bilder från parken.  Bara att söka på hans namn eller gardener.blogg.se.
I slottsträdgården odlar Hasse inte bara vackra träd, buskar och blommor utan även grönsaker och kryddor till slottets kök. Engsholms slott är en konferensanläggning och hit kan man tyvärr inte komma på besök som privatperson. Allt såddes sent eftersom det passar bäst för köket och inte mycket fanns att se i de upphöjda bäddarna ännu men fina bilder vandrade runt i gruppen och där såg vi förra sommarens överdådiga grönsaksodling.
Ett knep för att få sallad att gro när det är över 20 grader varmt är att först vattna i fåran med riktigt kallt vatten. Och att gräsklipp är bra gödning visste vi ju men klippet ska aldrig läggas så att det nuddar växterna, då bränns plantorna av den starka gödningen.

Miljön är i sanning underbar med den lummiga grönskan vid den glittrande viken av Östersjön. Vi avslutade besöket med kaffe och goda mackor på slottsterassen innan det var dags för hemfärd.

Ingela Heurgren
Slottsträdgårdsmästare Hasse Wester visar oss runt i trädgården.

Slottsträdgårdsmästae Hasse Wester visar oss runt i trädgården.

Engsholms slott

Engsholms slott.

Myskmadra och akleja.

Myskmadra och akleja.

Slottet-6

Intresserade åhörare.

Intresserade åhörare.

Pärlbuske i full blom.

Pärlbuske i full blom.

Kryddträdgård med bäddar i fina former.

Krydd- och grönsaksträdgård med bäddar i fina former.