Odla grönsaker på liten yta 18 januari 2017

Peter Streiffert höll ett fartfyllt föredrag om att odla till köket på en liten yta. Frön i mängd sår han på våren, många så tidigt som i januari. Peter använder alla ljusa ställen han kan uppbringa för sin plantor. När inte hans egna fönsterbräden räcker till utnyttjar han trapphusets.

Ledordet är att odla så många olika saker som möjligt och mycket av varje sort. Det brukar bli runt 300 plantor av tomater, squash, kålrabbi, rödbetor, chilipeppar, gurka mm. Fröna sås i krukor av tidningspapper som ställs tätt.

Redan i februari/mars sätts plantorna ut på balkongen för att härdas och inte växa sig för långa och gängliga. Peter lägger frigolitskivor ovanpå hinkar och sedan plastlådor ovanpå det, Det har lyckats bra hittills men vid sträng kyla måste förstås allt tas in.

I Hammarby, där Peter bor, odlar han i pallkragar på bostadsrättsföreningens mark bakom husen. Alla i föreningen får skörda av odlingarna, även om grannarna skördar rätt blygsamt. I augusti till september ungefär kan man via mail boka bord på den lilla anspråkslösa restaurangen som han driver i anslutning till odlingarna. De närodlade grönsakerna tillreds på grillen bredvid. Mer närodlat och nyskördat kan man nog inte få på restaurang.

All gödsling görs med köksavfall, gräsklipp, löv mm ja allt växtmaterial han kan lägga vantarna på. Jorden ska vara täckt.

Mycket roligt hade vi hela kvällen som även innehöll underhållning med sång och ukulele-spel. Vi fick också tips på goda vegetariska maträtter.