Frukt, bär och kryddor den 30 mars 2017

Karin Eliasson höll en inspirerande föreläsning om hur man kan forma en prunkande trädgård av växter som ger skörd från vår till höst.

Karin berättade om både traditionella ätliga trädgårdsväxter, bär och frukter men även om det som är lite mindre vanligt i trädgården, mahonia t ex. Den blommar vackert på våren, ger nyttiga bär att koka en lite bitter dryck på och bladen får fantastiska färger på hösten.

Hon visade även hur man kan kan spaljera växter för att skapa väggar i trädgården. Varför inte spaljera en röd vinbärsbuske där vinbärsklasarna bildar ett vackert pärlband i solen? Om man nu inte bara väljer äpple, päron eller persika att spaljera för att skapa en vägg i trädgården.

Till golv kan man odla smultron, blåbär eller det lite mer sparsmakade åkerbäret som inte går att avnjuta på annat sätt än att man plockar dem från växtplats direkt in i munnen. På grund av att de måste plockas när de är helt mogna lämpar de sig tyvärr inte för transporter från odlingar till butiker för försäljning.

Och tänk den som kan välja ett valnötsträd till tak, det är inte fy skam men tyvärr inget för oss så här långt norr ut.

Vi var 22 medlemmar som fick med oss massor av tips och inspiration från kvällen.

Karin Eliasson är trädgårdsmästare och skribent med många års erfarenhet av odling, både i Sverige och utomlands. Några av hennes böcker är ”Känsla för jord”, ”Grönt! – odla egna grönsaker” och ”Smakfullt! – en trädgård full av frukt, bär, nötter och kryddor”.

Gunilla Bogren